Placuszki marchewkowe

Od blisko dwóch lat rzadko spożywam mięso oraz wędliny. Nie jest to podyktowane moimi przekonaniami, lecz jest to rodzaj diety jaką zalecił mi lekarz reumatolog. Początki odstawiania produktów mięsnych nie były łatwe. Wcześniej w mojej diecie wręcz królowało mięso. Szczególnie pierś z indyka czy kurczaka była podstawą do wielu moich dań. Najtrudniejszy był pierwszy miesiąc, gdyż musiałam przestawić się na inny rodzaj zakupów oraz przygotowywania posiłków. Obecnie znacznie urozmaiciłam swoje menu, poznałam wiele nowych składników oraz smaków. Poniżej przedstawiam przepis na lekkie placuszki marchewkowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Jest to idealna propozycja na lekko słodkie śniadanie czy też podwieczorek. Placuszki te z pewnością przypadną do gustu Waszym dzieciom. Zainspirowałam się przepisem znalezionym na stronie durszlak.pl.
Placuszki marchewkowe przepis na 3-4 porcje:
- szklanka mąki z pełnego przemiału (mąka pszenna typ 1850)
- 70 g zmielonych orzechów
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1/4 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, imbir i gałkę muszkatołową oraz sól.
2. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka, olej oraz miód.
3. Zetrzeć marchew na małych oczkach tarki.
4. Zmieszać suche składniki z mokrymi, a następnie wmieszać do ciasta startą marchewkę oraz skórkę z pomarańczy.
5. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.
Placki marchewkowe można podawać z jogurtem greckim lub miodem.