Jakie masło jest najzdrowsze

Które masło jest najzdrowsze i najsmaczniejsze?
Chleb z masłem codziennie je niemal każdy z nas, dlatego bardzo ważne jest, by wybrać produkt smaczny, ale jednocześnie zdrowy. Popularne i powszechnie dostępne margaryny, tradycyjne masła czy roślinne mixy warto zastąpić czymś pożywniejszym. Ghee, masło orzechowe, a może sezamowe? Które wybrać?
Masło klarowane, inaczej nazywane masłem Ghee, jest produktem o wiele lepszym niż margaryna oraz wiele olejów rafinowanych. Wyróżnia go pozbawienie pochodzących z mleka substancji stałych. Posiada lekko orzechową nutę smakową.
Masło Ghee to masło oczyszczone – w czasie powolnego podgrzewania warstwy: substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (czyste masło), oddzielają się od siebie, w wyniku czego powstaje czyste, zdrowe masło klarowane. Ghee jest niezwykle uniwersalne, można dodać go do wielu potraw, m.in.: makaronów, zup, warzyw, kasz, ryb; świetnie sprawdzi się podczas duszenia i pieczenia. Może być także dodatkiem do kanapek.Źródło: http://bioindygo.pl/pl/p/Maslo-Ghee-540ml/117
Masło klarowane jest doskonałą propozycją dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Ghee jest lekkostrawne, trawi się znacznie szybciej niż tradycyjne masło, działa przeciwzapalnie, wspomaga system immunologiczny, przyspiesza metabolizm, wygładza skórę, zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Ponadto jest bogaty w antyoksydanty, wykazuje działanie antywirusowe oraz obniża poziom cholesterolu. Co ciekawe, tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje, że masło klarowane przywraca potencję i aktywność seksualną.
Smacznym, niedrogim i bardzo zdrowym rozwiązaniem jest masło orzechowe. Niestety nie każde będzie korzystnie wpływało na Twoje zdrowie, podczas dokonywania zakupu, należy zwrócić uwagę na:
- procentową zawartość orzechów w maśle- wybieraj te powyżej 90%,
- ilość cukru na 100 g masła – odpowiednia ilość to 5-8 g,
- ilość sodu na 100 g masła – zdrowa norma to 0 mg-600 mg.
Najlepszym wyborem jest masło 100% z orzeszków ziemnych, bez dodatku cukru, oleju czy soli. Masło orzechowe jest bogate w białko, już 2 łyżki zawierają 7 g białka; znajdziemy w nim także mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminę E, B3, B5 i B6, kwas foliowy, kwas, miedź, mangan, a również żelazo, potas, cynk czy selen. Masło orzechowe posiada również właściwości, zmniejszające ryzyko zachorowania na raka żołądka oraz chorób układu krążenia. Należy jednak pamiętać, że masło orzechowe jest kaloryczne- w 100 g znajduje się 550- 600 kcal, a więc jedna łyżeczka tego specyfiku to ok. 95 kcal.
Masło orzechowe można podawać na wiele sposobów, oto kilka propozycji: posmarowanie nim pieczywa, dodanie do dressingu do sałatki, dodatek do naleśników czy owsianki. Pamiętaj – fakt, iż masło orzechowe jest bardzo zdrowe, nie oznacza, że można bezkarnie podjadać je bez ograniczeń.
Kolejną propozycją jest Tahini – masło sezamowe – pasta wykonywana na bazie sezamu. Wykorzystywana jest do przyrządzenia wielu dań, np.: potraw bliskowschodnich: hummus, baba ghanous, a także potraw kuchni chińskiej, koreańskiej czy japońskiej. Ważne jest, że nie posiada cholesterolu, bogate jest natomiast w cenne składniki, takie jak: witamina A, wapń, witamina D, żelazo, magnez, kwas askorbinowy oraz potas. Jasne tahini jest niepełnej wartości, ponieważ pozbawione jest błonnika oraz wielu minerałów – może przyczyniać się do zastojów wątroby, depresji oraz rozdrażnienia. Nasiona sezamu, z których wykonywane jest tahini wzmacniają wątrobę, nerki, tonizują krew, nawilżają jelita. Mają w sobie sporo przeciwutleniaczy, które sprawiają, że wolniej się starzejemy.