Jak upiec chleb?
Pierwszy raz odważyłam się samodzielnie upiec chleb pół roku temu. Byłam zaskoczona, że jest to tak niezwykle proste i szybkie. Od tej pory regularnie przygotowuje chleb według tego przepisu. Za każdym razem chleb wychodzi bardzo dobrze. Chleb mieści się w dwóch formach o wymiarach 30×12 cm.
Przepis na domowy chleb
Składniki na chleb:
- 3/4 kg mąki krupczatki
- 1/4 kg mąki żytniej razowej
- 50 g (pół kostki) drożdży
- 1 l ciepłej wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek słonecznika łuskanego
- 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsyp do miski, dodaj wszystkie ziarna, pokrusz drożdże, dodaj sól, cukier i zalej wodą. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 20 minut.
2. Po 20 minutach przełóż do foremek wysmarowanych olejem. Zostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Możesz wierzch posypać ziarnami.
3. Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika na 230 stopni C i piecz przez 15 min. Następnie zmniejsz do 200 stopni C i piecz jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę lub ściereczkę. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu. Smacznego.
Błędy, które najczęściej się zdarzają podczas pieczenia chleba:
- Chleb się kruszy – powodem tego może być zbyt twarde ciasto.
- Kiedy ciasto na chleb słabo wyrosło można oczekiwać, że chleb popęka.
- Chleb może wyjść kleisty w przypadku kiedy użyliśmy za dużo mąki żytniej lub skróciliśmy czas pieczenia.
- Skórka odchodzi – piec był zbyt gorący lub ciasto zbyt krótko rosło.
- Ciasto rosło zbyt szybko wynikiem czego mogą być bardzo duże pory w chlebie.
- Kiedy nasze ciasto wyrastało zbyt długo chleb może być spłaszczony i szeroki.