Naleśniki razowe ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem jest to pomysł na proste i tanie danie, które można zabrać ze sobą do pracy. Jest to także idealna przekąska, którą możemy spożywać na zimno. Wystarczy pokroić naleśniki na małe roladki, nabić na wykałaczkę i umieścić dodatkowo oliwki czy pomidorki koktajlowe.
Do ciasta na naleśniki zamiast białej mąki pszennej używam mąki razowej lub orkiszowej. Są one zdrowsze, mniej kaloryczne oraz zawierają witaminy i minerały. Naleśniki przygotowane z mąki razowej sycą na dłużej niż te przygotowane z białej mąki. Mąka razowa zawiera witaminy z grupy B, minerały i witaminę E. Mąka orkiszowa jest źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B i PP. Ma korzystny wpływ na skórę i paznokcie.
Ciasto na naleśniki ze szpinakiem:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mineralnej wody gazowanej
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki razowej
- szczypta soli
- łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 500 g szpinaku świeżego (może być także mrożony)
- 1 opakowanie sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany
Naleśniki razowe ze szpinakiem – sposób przygotowania:
Farsz:
Szpinak dokładnie umyj, dobrze odsącz nadmiar wody i drobno posiekaj. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni na maśle przez około 20 minut. Po koniec dodaj przyprawy, śmietanę oraz fetę pokrojoną w kostkę. Na środek każdego naleśnika nałóż dużą łyżkę farszu szpinakowego.
Ciasto:
Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać wodę i mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i sprawdzić , czy ciasto ma odpowiednią konsystencje. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj mąki, jeśli za gęste dolej mleka. Dobra konsystencja ciasta na naleśniki jest wtedy, gdy podnosząc pionowo łyżkę ciasto jednocześnie spływa i pokrywa powierzchnię łyżki. Smażyć na płaskiej patelni do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać sie pęcherzyki po czym obrócić na drugą stronę.