Przepis na pizze domową

W moim rodzinnym domu od lat przygotowuję się pizze według przepisu zamieszczonego poniżej. Ciasto na pizze jest średniej grubości, czyli nie tak pulchne jak ciasto drożdżowe i trochę grubsze niż w tradycyjnej pizzerii. Dlaczego warto przygotować samemu pizze w domu? Znam co najmniej trzy powody. Pierwszym z nich jest oszczędność. Domowa pizza jest kilkukrotnie tańsza niż kupna. Drugi z argumentów przemawiający za samodzielnym przygotowaniem tej potrawy to kwestia zdrowotna. Sami dobieramy rodzaj mąki, dobrej jakości ser, warzywa oraz inne świeże dodatki. Mamy pewność co naprawdę znajduję się w potrawie, którą przygotowujemy. Ostatni z argumentów to wspólne spędzanie czasu podczas przygotowywania potrawy. Dzieci z pewnością się ucieszą, kiedy zaproponujemy im zabawę przy wyrabianiu ciasta. Każdy z domowników nie tylko najmłodsi z chęcią skomponują własne, oryginalne kompozycje smakowe.
Domowa pizza przepis:
- pół kostki drożdży
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 3 szklanki mąki z pełnego przemiału
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
- łyżka oleju
Dodatki do pizzy:
- sos pomidorowy
- starty żółty ser
- pieczarki
- kukurydza z puszki
- pomidory
- kolorowa papryka
- szynka
- rukola
- cebula
- czosnek
- suszone oregano
Mleko podgrzać w garnku. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. Do miski wlać rozpuszczone drożdże, dodać mąkę, jajka, sól i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie ciasto wyrabiać dłońmi aż do uzyskania jednolitej kuli. Jeżeli ciasto się klei dodaj mąki i wyrabiaj dalej. Uformowana kulę ciasta odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć miskę ściereczką lub folią aluminiową. W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotuj składniki. Przekładamy ciasto na wysmarowaną wcześniej oliwą blaszkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i odstawiamy jeszcze na około 10-15 minut, aby ponownie wyrosło. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i ulubionymi dodatkami. Wstawiamy pizze do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C. Piecz około 25-30 minut. Dobrze upieczone ciasto powinno mieć przyrumieniony spód.