blog lifestylowy
  • O mnie
  • Jedzenie
  • Lifestyle
  • Uroda
  • Zdrowie
  • Kontakt
  • O mnie
  • Jedzenie
  • Lifestyle
  • Uroda
  • Zdrowie
  • Kontakt
Jedzenie

Naleśniki razowe ze szpinakiem

5 sierpnia 2016Anna2633 views
naleśniki razowe ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem jest to pomysł na proste i tanie danie, które można zabrać ze sobą do pracy. Jest to także idealna przekąska, którą możemy spożywać na zimno. Wystarczy pokroić naleśniki na małe roladki, nabić na wykałaczkę i umieścić dodatkowo oliwki czy pomidorki koktajlowe.

Do ciasta na naleśniki zamiast białej mąki pszennej używam mąki razowej lub orkiszowej. Są one zdrowsze, mniej kaloryczne oraz zawierają witaminy i minerały. Naleśniki przygotowane z mąki razowej sycą na dłużej niż te przygotowane z białej mąki. Mąka razowa zawiera witaminy z grupy B, minerały i witaminę E. Mąka orkiszowa jest źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B i PP. Ma korzystny wpływ na skórę i paznokcie.

Ciasto na naleśniki ze szpinakiem:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mineralnej wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki razowej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 500 g szpinaku świeżego (może być także mrożony)
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany

Naleśniki razowe ze szpinakiem – sposób przygotowania:

Farsz:

Szpinak dokładnie umyj, dobrze odsącz nadmiar wody i drobno posiekaj. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni na maśle przez około 20 minut. Po koniec dodaj przyprawy, śmietanę oraz fetę pokrojoną w kostkę. Na środek każdego naleśnika nałóż dużą łyżkę farszu szpinakowego.

Ciasto:

Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać wodę i mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i sprawdzić , czy ciasto ma odpowiednią konsystencje. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj mąki, jeśli za gęste dolej mleka. Dobra konsystencja ciasta na naleśniki jest wtedy, gdy podnosząc pionowo łyżkę ciasto jednocześnie spływa i pokrywa powierzchnię łyżki. Smażyć na płaskiej patelni do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać sie pęcherzyki po czym obrócić na drugą stronę.naleśnik razowy ze szpinakiemrazowe naleśniki ze szpinakiem

naleśnikinaleśniki razowenaleśniki ze szpinakiem
previous story

Jakie masło jest najzdrowsze

next story

Jak się wyspać?

you might also like

masło klarowane

Jakie masło jest najzdrowsze

9 czerwca 2016
jak upiec chleb

Jak upiec chleb?

18 maja 2016
przepis na pizze domową

Przepis na pizze domową

1 maja 2016

Leave a Response Anuluj pisanie odpowiedzi

Zobacz nas na Facebooku

Najnowsze wpisy

skórzana torba męska

Torby męskie i teczki skórzane – co wybrać do pracy?

24 października 2017
jak spędzać wolny czas

Jak spędzać wolny czas?

19 lipca 2017
jaki kolor włosów

Jaki kolor włosów?

15 lipca 2017
plecak damski skórzany

Plecaki damskie – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

25 maja 2017
Gdańsk Brzeźno

Co robić w Gdańsku?

24 maja 2017
wakacje w Dubaju

Wakacje w Dubaju

3 marca 2017

Archiwum

  • październik 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • marzec 2017
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016

Ostatnie wpisy

  • Torby męskie i teczki skórzane – co wybrać do pracy?
  • Jak spędzać wolny czas?
  • Jaki kolor włosów?
  • Plecaki damskie – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
  • Co robić w Gdańsku?

Najnowsze komentarze

  • naleśniki - Przepis na pizze domową
  • kinia0101 - Być idealną?
  • Karola - Placuszki marchewkowe

Archiwa

  • październik 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • marzec 2017
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016

Kategorie

  • Jedzenie
  • Lifestyle
  • Uroda
  • Zdrowie
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016-2017 tomykobiety.pl