Zielone koktajle
Zielone koktajle na dobre zagościły w mojej kuchni. Odkąd zaczęłam mieć problemy zdrowotne przykładam większą wagę do tego co spożywam na co dzień. Wcześniej nie wiedziałam, że przygotowanie ich jest tak szybkie i proste. Trzeba jednak pamiętać, że spożycie szpinaku oraz szczawiu w nadmiernych ilościach nie jest wskazane. Przekroczenie dziennego spożycia powyżej 50 mg szczawianów na dobę może prowadzić do wypłukiwania wapnia z organizmu i odwapnienia kości. Niewskazane jest wysokie spożycie szczawianów w przypadku zaawansowanej osteoporozy, zaburzeń pracy nerek, trzustki czy wątroby.
Już od starożytności chlorofil znany był ze swych leczniczych właściwości. Zielone koktajle są najlepszym sposobem, aby dostarczyć do organizmu cenny chlorofil.
Dobroczynne działanie chlorofilu:
- działa przeciwzapalnie
- poprawia stan flory jelitowej oraz ogólne samopoczucie
- usuwa pozostałości po lekach i innych toksynach
- poprawia odporność
- ma działanie przeciwnowotworowe
- oczyszcza wątrobę i przewód pokarmowy
- poprawia parametry krwi i zwiększa jej krzepliwość
- obniża zapotrzebowanie na insulinę
- reguluje ciśnienie tętnicze
- usuwa nieprzyjemny zapach ciała oraz odświeża oddech
- niszczy wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu
Zielone koktajle dostarczają szereg cennych witamin i składników mineralnych:
- witamina A – odpowiada za prawidłowy wygląd włosów, skóry i paznokci oraz wzrok
- żelazo – niedobór tego pierwiastka odpowiedzialny jest między innymi za anemię
- magnez – reguluje napięcie mięsni, działa rozkurczowo i rozluźniająco, odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego
- potas – odpowiada za kontrolę ciśnienia krwi oraz pracę nerek, poprawia zdolność myślenia i koncentrację
Zielony koktajl przepis:
- 2 garści jarmużu
- 1/2 awokado
- 1 banan
- garść naci pietruszki
- 2 szklanki mleka
- garść truskawek (mogą być też mrożone)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu